Ana içeriğe git

Proje Haberleri

Site: ReeLab ile Kızlar Kodlar
Kurs: ReeLab ile Kızlar Kodlar
Kitap: Proje Haberleri
Tarafından basılmıştır:
Tarih: Cumartesi, 18 Mayıs 2024, 11:56 ÖS

Haberler

Sezen Sungur Saral

Sezen abla kızlarla ‘kod’luyor

Türkiye’nin ilk yerli mobil teknoloji fabrikasının kurucusu Sezen Sungur Saral, Samsun’daki fabrikasında yarısından fazlası kadın 450 kişiye istihdam sağlıyor. Yaş ortalaması 26 olan şirketinde yöneticileri de kadınlardan seçen Saral, gelirinin önemli bir bölümünü “Kızlar Kodlar” projesi için harcıyor.


Devamını oku



Kızlar Kodlar

“Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi” hedefine ulaştı

Kız çocuklarının kodlama yeteneğini geliştirmek için başlatılan Reeder ile Kızlar Kodlar projesinde bugüne kadar 2.500'ün üzerinde lise öğrencisine eğitim verildi. Projede, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören kız öğrencilere kodlama eğitimleri sağlanarak ekonomiye değer katan sorumlu nesiller yetiştiriliyor.


Devamını oku


Kızlar Kodlar

Reeder ile Kızlar Kodlar projesinin birinci etabı tamamlandı

Reeder ve Mili Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen projede, 50 mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören 12-18 yaş aralığında 2.680 kız öğrenciye ulaşıldı. Öğrencilere reelab.com.tr üzerinden bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik disiplinlerini bütünleşik olarak ele alan "STEAM" eğitimleri verildi.


Devamını oku


Sezen Sungur Saral

"Kızlar Kodlar Projesi” ile 2680 kız öğrenciye kodlama eğitimi

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Reeder Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından imzalanan iş birliği protokolü kapsamında "Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi" ilk yılında 2500 öğrenciye ulaşılması taahhüt edilen çevrimiçi eğitimlerle mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören 2680 kız öğrenciye ulaşma hedefini gerçekleştirdiğini açıkladı.

Devamını oku



Sezen Sungur Saral

5 İlde Kızlar Kodlar Projesi Hayata Geçiyor

Türkiye’nin lider yerli akıllı telefon üreticisi Reeder kız öğrencilere yönelik yeni bir proje başlattı. MEB işbirliğiyle hayata geçecek Kızlar Kodlar projesi 5 ilde toplam 2.500 kız öğrenciyi kapsayacak.


Devamını oku


Sezen Sungur Saral

“Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi” 2680 kız öğrenciye ulaştı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Reeder Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından imzalanan iş birliği protokolü kapsamında “Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi” ilk yılında 2500 öğrenciye ulaşılması taahhüt edilen çevrimiçi eğitimlerle mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören 2680 kız öğrenciye ulaşma hedefini gerçekleştirdi. Bununla beraber 250 öğrenci olarak ulaşılması taahhüt edilen yüz yüze eğitimlerle yaklaşık 278 kız öğrenciye ulaşıldı. Projede, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören kız öğrencilere kodlama eğitimleri sağlanarak ekonomiye değer katan sorumlu nesiller yetiştiriliyor.

Devamını oku


Kızlar Kodlar

‘Kız çocukları gelişirse her şey değişir’

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, kız çocuklarının geleceğin mesleklerinde söz sahibi haline gelmesi amacıyla yürütülen ‘Kızlar Kodlar’ projesinin kapsamının genişletileceğini açıkladı. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Şener, “Bir toplumda kız çocukları daha nitelikli hale gelirse her şey değişir” dedi.


Devamını oku


Sezen Sungur Saral

Geleceğin yazılımcıları kodlamaya başladı

Kız öğrencileri geleceğin başarılı kadın yazılımcıları, mühendisleri ve bilim insanları olmaları için destekleyen “Reeder ile Kızlar Kodlar” projesi kapsamında çevrimiçi eğitimlerle mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören 2 bin 680 kız öğrenciye ulaşma hedefi gerçekleştirildi. Yüz yüze eğitimlerde ise 278 kız öğrenciye ulaşıldı.


Devamını oku


Sezen Sungur Saral

Reeder ile Kızlar Kodlar Proje Lansmanı Gerçekleşti

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Reeder Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından imzalanan iş birliği protokolü kapsamında “Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi” hayata geçiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Liseleri’nde öğrenim gören kız öğrencilere eğitim destekleri sağlanarak ekonomiye değer katan sorumlu nesiller yetiştirilmesine katkı sağlanacak.

Devamını oku


Proje Lansmanı basında

Basında "Reeder ile Kızlar Kodlar" Lansmanı

Kızlar kodluyor (Akşam) - Tüketici ilgisini yatırıma yöneltti (Milliyet) - Meslek okullarında Kızlar kodlar programı başlıyor (Nasıl Bir Ekonomi) - Kız çocuklarına kodlama eğitimi (Cumhuriyet) - Kız öğrencilere kodlama eğitimi (Analiz). 

Reeder ve MEB iş birliği ile meslek liselerindeki kızlar kodlayacak (inbusiness.com.tr) - Ekonomiye değer katmak için kızlar kodlayacak (sabah.com.tr) - MEB ve Reeder işbirliği ile kızlar kodlar projesi hayata geçiyor (haberturk.com) - Kız öğrencilere kodlama desteği (hurriyet.com.tr) - Reeder ile Kızlar kodlar projesi (fortuneturkey.com) - MEB ve Reeder "Kızlar Kodlar" projesi ile ücretsiz kodlama eğitimi verecek (donanimhaber.com) - Kız öğrenciler Reeder ile kodlayacak (BTHaber.com) - Reeder'la Kızlar Kodlar projesi hayata geçiyor (maxihaber.com)

Devamını oku



Sezen Sungur Saral

Gerçek bir etki yaratmak istiyoruz

Topluma ve çevreye fayda sağlama hedefiyle gerçekleştirdikleri sosyal projelerde somut çıktılar elde edip gerçek etkiler oluşturmak istediklerini söyleyen Reeder kurucu ortağı Sezen Sungur Saral, küresel bir anlayışla yürüttükleri etki odaklı yaklaşımlarını Fast Company Dergisi'ne anlattı.


Devamını oku



Sezen Sungur Saral

Bizim kızlar yapar

Posta Gazetesi’nden Verda Özer köşesinde ReeDer'ın hikayesini, kurucumuz Sezen Sungur Saral'ın bir kadın girişimci olarak gelecek vizyonunu ve Kızlar Kodlar Projesi'ni yazdı.


Devamını oku



Sezen Sungur Saral

Sezen Sungur Saral: Türkiye'de yerli teknoloji üreten bir kadının ilham veren hikayesi

Kurucumuz Sezen Sungur Saral, Posta Gazetesi’nden Işıl Cinmen’e 22 Mayıs 2022 tarihinde verdiği röportajda ReeDer'ın hikayesini, gelecek vizyonunu ve bir teknoloji alanında bir kadın girişimci olmanın ne demek olduğunu konuştu.


Devamını oku



MEB-REEDER

MEB ile Protokol İmzaladık

REEDER olarak Kızlar Kodlar Projesi’ni hayata geçirmek için T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Nisan 2022’de bir iş birliği protokolü imzaladık. Protokol çerçevesinde MEB ile birlikte belirlediğimiz Gaziantep, Manisa, Mersin, İstanbul ve Samsun illerindeki 50 Mesleki Teknik Eğitim Okulundaki kız öğrencilerle STEAM - MAKER eğitimlerimiz ile buluşturacağız.

Devamını oku


Sezen abla kızlarla ‘kod’luyor

Sezen abla kızlarla ‘kod’luyor

Hürriyet, 12 Haziran 2023

Türkiye’nin ilk yerli mobil teknoloji fabrikasının kurucusu Sezen Sungur Saral, Samsun’daki fabrikasında yarısından fazlası kadın 450 kişiye istihdam sağlıyor. Yaş ortalaması 26 olan şirketinde yöneticileri de kadınlardan seçen Saral, gelirinin önemli bir bölümünü “Kızlar Kodlar” projesi için harcıyor.

Hürriyet LogosuParlak bir öğrenci olarak önce Bornova Anadolu Lisesi’ni sonra Boğaziçi Üniversitesi’ni bitiren sezen sungur saral’dan (40) önemli şirketlerde işe girmesi bekleniyordu. kendisinden bekleneni yaptı ama 8 yıllık kurumsal iş deneyiminin ardından e-kitap okuyucuyla tanışması, kariyer yolculuğunu farklı bir noktaya taşıdı. “Bu alet Anadolu’daki eğitim konusunda çığır açabilir” duygusuyla kendi şirketini kurmaya karar veren Saral ile bugün 500’e yakın çalışanı bulunan bir teknoloji fabrikası sahibi olmasını sağlayan girişimini konuştuk:

E-KİTAP’LA KARİYER DEĞİŞİMİ

“2005’te Boğaziçi’nden mezun oldum. Biz mezun olduğumuzda girişimcilik kavramı bu kadar yaygın değildi. Okuldan mezun olan herkes büyük şirketlere giriyordu. Benim derslerim iyiydi, kayak sporcusuydum. Uluslararası fuarlar yapan CNR Holding’e girdim. Bir kadın girişimcinin şirketiydi ve çalışanların yüzde 80’i kadındı. Bu iş sayesinde dünyada pek çok fuar gezdim ve orada tüm sektörlerden KOBİ’lerle tanıştım. 8 sene orada çalıştım, genel müdür yardımcılığına yükseldim. O sırada dünyada e-kitap okuyucu furyası başladı. Eşim Boğaziçi’nden mezun bir mühendis. Ben de büyük bir edebiyat tutkunuyum. Hemen kendimize e-kitap okuyucu aldık. Alet bozuldu ve yenisini sipariş ettik. Daha sonra eskisini tamir edip onu internetten sattık. İnanılmaz bir ilgi olduğunu fark ettik.

İLK ADIM ÇİN’DEN ATILDI

O noktada ben bunun gelecekte tüm Türkiye’ye yayılacağını Anadolu’daki çocukların kitaba erişim sorununun bu sayede çözüleceğine inandım. Tam da ‘Beyaz Zambaklar Ülkesinde’yi okuyorum... Bir hayal kurdum. Ama bir yandan eşim de ben de şirketlerimizde genel müdür yardımcısıyız. Ardından Çin’den e-kitap okuyucu alıp Türkiye’de satmaya başladık. Daha sonra Boğaziçi’nden arkadaşlarımızın firmalarıyla görüşmeye başladık. Bu aleti yaygınlaştırmak istiyorduk. Büyük bir şirket bize sipariş verdi. O siparişin ardından şirket kurduk. Biz e-kitap okuyucu işini oturttuktan sonra tabletler yaygınlaşmaya başladı. Tablet getirtip satmaya başladık. Distribütörlük almak istedik ancak kimse bize vermedi. Tayvan’da bir markadan distribütörlük istediğimizde bize ‘Biz Türkiye pazarına girmeyelim ama sizin kendi markanızı oluşturmak için üreticiyle tanıştıralım’ dediler.

MARKA İÇİN ARABASINI SATTI

Sezen Sungur SaralArabalarımızı sattık ve Reeder markasını kurduk. Daha sonra tablet ve telefonları ithal etmeye başladık. Ben bu işe başladıktan 3, eşim 2 sene sonra işi bıraktı. Bozulan alet geldiğinde eşim tamir ediyordu. Bu işin stratejik bir iş olduğunun, reklam yapılması gerektiğinin farkında bile değildik. 2015’in sonunda kadın girişimci olduğum için bana uluslararası kurumlar yazmaya başladı ve girişimcilik ekosistemine dahil oldum. Çok değerli mentorlarım oldu. Birçok önemli kurum ve isim yol gösterdi. Bence benim dönüm noktam o danışmanlıklar.

SAMSUN’DA FABRİKA KURDU

Yavaş yavaş e-ticaret pazar yerlerine girmeye başladık. Danıştıklarım, potansiyeli yüksek bir yerli üretim yapmamızı tavsiye ettiler. Ben de çok güvendiğim bir kadın işinsanını şirkete stratejik ortak yaptım. Onun yardımıyla, büyük emeklerle 2018’in sonunda Samsun’da fabrika kurduk.

2018’de KAGİDER, Garanti BBVA, ve Ekonomist Dergisi tarafından düzenlenen yarışmada ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ ödülü aldım. Ben bunları aldığımda yatırımı yapmış ancak daha geri dönüşlerini almamıştım. Tam o sırada pandemi patladı. Gerçekten çok zor bir dönemdi. Borçlar var, satışlar sürüyor ancak dünya durmuş durumda. Elinde parça yok, teslim edeceğin mallar var onları gönderecek kişiler çalışmıyor. Vazgeçme lüksümün olmadığı bir andı. O sırada medikal teknoloji üreten fabrikaların çalışmaya devam ettiğini gördük hemen yönümüzü uzaktan ateş ölçere çevirdik. Karamsarlığa fırsat vermedik. O bizi kurtardı diyebilirim.”

2 BİN 500 KIZ ÖĞRENCİYE KODLAMA

Sezen Sungur Saral"Geçen yıl şirket büyüdükçe kendi kendime ‘Benim bu şirketi kurma amacım neydi?’ diye düşünmeye başladım. Aslında ben e-kitabın ve teknolojinin yaygınlaşmasını ve Anadolu’ya daha çok eğitimin ulaşmasını hedeflemiştim. Artık bu doğrultuda çalışmam gerektiğini düşündüm. ‘Kızlar Kodlar’ projesi de böyle çıktı. Profesyonel insanlarla çalışmaya başladım, onlar şirketi benden çok daha iyi yönetmeye başlayınca ben tamamen eğitime odaklandım. Meslek liselerindeki kız öğrencilere kodlama, mobil oyun yazma, makerlık öğrettiğimiz bir proje. Uluslararası bir eğitim projeyi doğrudan örnek aldık. KAGİDER’de 22-25 yaş arasına eğitimler veriliyor. Ben daha da erken yaşta ‘Ben bunu yapabilirim, teknoloji sektöründe çalışabilirim’ demelerini istiyorum. Bu yüzden meslek liseleriyle çalıştık. Şimdi daha da erken yaştaki öğrencilere bu eğitimleri vermek istiyoruz. MEB’in izniyle toplam 50 okulda 2 bin 500 öğrenciye online eğitim, 250 öğrenciye de yüz yüze eğitim verdik. İlk yılımız bitti, şimdi ikinci yıl bütçeyi daha da artırdık. Seneye neredeyse iki katı öğrenciye ulaşma hedefimiz var."

KARADENİZ KADINI TUTKULU VE YETENEKLİ

- Saral’a neden Çin’de üretim yaparken Türkiye’de fabrika kurduklarını soruyorum. Saral yanıtlıyor: “Türkiye nasıl zamanında tarımda, tekstilde yerli üretimde bir atak yaptı. Şimdi de sırada teknoloji var diye düşündüm. Türkiye’de teknoloji alanında yerli üretimin bazını oluşturan ekipte olmak istedim. Çünkü Türkiye bu üretimi yapabilecek kapasitede bir ülke. Devlet yerel üretimine de müthiş bir destek veriyor. Samsun Üniversitesi’nin içerisinde eski tütün hangarlarının olduğu bölgeyi bize verdiler. Biz burayı telefon üretim tesisine çevirdik. Ondokuz Mayıs Üniversitesi yakınlarında da çalışma alanımız var. Şu anda Samsun’da 450 çalışanımız var bunların büyük bir bölümü kadın. Şirketin hissedarlarının yarısından fazlası kadın, şirketin yönetim kurulunun yarısından fazlası kadın. Karadeniz kadını çalışma konusunda inanılmaz tutkulu ve yetenekli. Şirketin yaş ortalaması 26. Şimdi halka açılıyoruz.”

“Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi” hedefine ulaştı

“Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi” hedefine ulaştı

EkonomiManşet, 12 Haziran 2023

Kız çocuklarının kodlama yeteneğini geliştirmek için başlatılan Reeder ile Kızlar Kodlar projesinde bugüne kadar 2.500'ün üzerinde lise öğrencisine eğitim verildi.

Ekonomi Manşet logoProjede, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören kız öğrencilere kodlama eğitimleri sağlanarak ekonomiye değer katan sorumlu nesiller yetiştiriliyor.

Reeder, teknoloji, çevre ve sosyal alanlara yönelik çalışmalarını geliştirmeye ve ileri taşımaya devam ediyor. Çalışan sayısı 1.000’e ulaşan Reeder toplumda, kadının kalkınmadaki rolü hakkında farkındalık oluşturmayı ve bunu yaygınlaştırmayı bir amaç edinerek kadın çalışan oranını %55’e ve kadın hissedar oranını ise %63’e yükseltti. Reeder bu yaklaşımı toplumda da yaygınlaştırmak hedefiyle T.C. Mili Eğitim Bakanlığı ile hayata geçirdiği “Kızlar Kodlar” projesi kapsamında mesleki ve teknik eğitim Anadolu liselerinde öğrenim gören binlerce kız öğrenciye, mesleklerinde yazılım kullanma becerilerini arttırmak amacıyla kodlama eğitimleri sağlıyor. Kız öğrencileri geleceğin başarılı kadın yazılımcıları, mühendisleri ve bilim insanları olmaları için destekleyen proje; İstanbul, Manisa ve Samsun illerindeki yüz yüze atölye eğitimlerini yaklaşık 278 öğrenciye ulaşarak tamamladı.

Kızlar Kodlar projesiyle mesleki ve teknik Anadolu lisesinde öğrenim gören 12-18 yaş aralığında 2680 kız öğrenciye ulaşıldı. Kız öğrencilere, okul yönetimi ve öğretmenleri aracılığı ile çevrimiçi eğitim portalı “reelab.com.tr” üzerinden bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik disiplinlerini bütünleşik olarak ele alan “STEAM” eğitimleri verildi.

İlk aşamada, 50 mesleki ve teknik eğitim Anadolu lisesinde öğrenim gören kız öğrenciler reelab.com.tr portalı üzerinden; maker kültürü, tasarım odaklı düşünme, 3 boyutlu tasarım, algoritmalar, oyun tasarımı, arduino ile kodlama ve mobil programlama gibi dersler ile tanıştı ve binlerce kız birer “Maker” olma yolunda ilk adımlarını attı. Reelab.com.tr eğitimlerini ve sınavlarını başarıyla tamamlayan en başarılı 278 kız öğrenciye, her ilde toplamda 8 gün süren uygulamalı yüz yüze atölyeler ile öğrenilen teorik bilgilerini pratiğe dönüştürme ve ilk prototiplerini üretme imkânı sunuldu.

Hem teorik hem de uygulamalı eğitimlerini tamamlayan öğrenciler proje aşamaları sonucunda birer “Maker” haline gelerek, kendi kendine kodlama, tasarım yapma ve yazılım geliştirmeye yetkin bireyler halinde geldi. Çevrimiçi eğitimler ve uygulamalı atölyeleri tamamlan kız öğrenciler;

Yükseköğrenimlerine ve kariyer yolculuklarına yaşıtlarından bir adım önde başlayabilecekler.

Reeder şirketi içerisinde her sene gerçekleşen “Reeder yazılım geliştirme ve tasarım yarışması”’na derslerini başarıyla tamamlayarak katılım sertifikasını alan kız öğrenciler de başvuru yapabilecekler ve başarılı olan yazılım, kullanıma açılacak. Ayrıca bu öğrenciler Reeder’da işletmede mesleki eğitim/staj imkânı bulacak.

Kızlar Kodlar Atölye Çalışması

“Bilime ve gençlere olan inancımızla bu yıl daha büyük adımlar atacağız”

Kadınların küresel ekonomiyi şekillendirmede dönüştürücü bir rol oynadığına işaret eden Reeder Kurucu Ortağı Sezen SUNGUR SARAL: “2022 yılında ilk adımlarını attığımız projemiz, bugün binlerce kız öğrencinin heyecanı, umudu, ışığı oldu. Hem öğrencilerden hem de öğretmenlerden aldığımız geri dönüşler ürettiğimiz katkının birer göstergesi. Bilime ve gençlere olan inancımızla bu yıl daha büyük adımlar atmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem, deprem dolayısıyla gidemediğimiz Mersin ve Gaziantep dâhil olmak üzere farklı illerde çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

“Kız çocukları gelişirse, her şey değişir”

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan ŞENER: “Bir toplumda kız çocukları daha nitelikli hale gelirse her şey değişir. Ülkelerin ekonomik, toplumsal ve sosyal-kültürel yönlerden geldiği aşamalar kalkınmanın göstergeleri arasında yer almaktadır. Bu açıdan toplumun bütün katmanlarıyla kalkınma hedefine odaklanması gerekmektedir. Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak en önemli araçlardan birisi de eğitimli insan gücünün yetiştirilmesini sağladığı için mesleki ve teknik eğitimdir. Bu kapsamda kadınların kalkınmadaki rolü, eğitim sürecine ve istihdama daha fazla katılmasına bağlıdır. Bu kız çocuklarımızı, geleceğin mesleklerinde söz sahibi haline getirmek ve toplumda daha güçlü olmalarını sağlamak amacıyla Reeder ile iş birliğinde yürüttüğümüz “Kızlar Kodlar” projesi kapsamı genişletilerek devam edecektir.

Projenin mevcut yol haritası kapsamında;

Çevrimiçi eğitimlerin gerçekleştirilmesi amacıyla “reelab.com.tr” eğitim portalı Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile kuruldu ve bakanlığın tüm okullarda yürüttüğü Fatih Projesi kapsamında «güvenli siteler» içerisine reelab.com.tr de eklendi.

Pilot olarak seçilmiş illerde (İstanbul, Manisa, Samsun) çevrimiçi eğitim portalı reelab.com.tr ile meslek liselerinde okuyan kız öğrenciler; “STEAM” yaklaşımı eğitimlerinden faydalandı.

2680 kız öğrenci, Maker kültürü, Tasarım Odaklı Düşünme, 3 Boyutlu Tasarım, Algoritmalar, Oyun Tasarımı, Arduino ile Kodlama ve Mobil Programlama konularında, MEB müfredatı ile uyumlu, yaklaşık 6 saat süren ve 7 modülden oluşan çevrimiçi eğitimler ile tanıştı.

Çevrimiçi eğitimlerde başarı gösteren 50 okuldan 278 kız öğrenciyle 2 gün boyunca çevrimiçi eğitimdeki konularda yüz yüze ve uygulamalı Maker atölyeleri gerçekleşti. Atölyeler her ilde ikişer kez gerçekleşerek her atölyeye başarılı 35 kız öğrencinin katılması sağlandı.

Yüz yüze atölye eğitimlerine katılan öğrencilere MEB onaylı sertifikalar teslim edildi.

Projenin öğrencilerin tüm beklentileri ve sağlanan faydaların ölçümünün yapılması amacıyla öğrenciler ile anketler paylaşıldı.

Eğitim alan öğrenciler işletmede mesleki eğitim/staj konusunda öncelikli olacak

Reeder yazılım geliştirme ve tasarım yarışmasına katılım imkânı sağlanacak.

"5 İlde Kızlar Kodlar Projesi Hayata Geçiyor

"5 İlde Kızlar Kodlar Projesi Hayata Geçiyor

Gazete Oksijen;16 Haziran 2023

Türkiye’nin lider yerli akıllı telefon üreticisi Reeder kız öğrencilere yönelik yeni bir proje başlattı. MEB işbirliğiyle hayata geçecek Kızlar Kodlar projesi 5 ilde toplam 2.500 kız öğrenciyi kapsayacak.

Gazete Oksijen

"Kızlar Kodlar Projesi” ile 2680 kız öğrenciye kodlama eğitimi

"Kızlar Kodlar Projesi” ile 2680 kız öğrenciye kodlama eğitimi

Habertürk;24 Mayıs 2023

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Reeder Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından imzalanan iş birliği protokolü kapsamında "Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi" ilk yılında 2500 öğrenciye ulaşılması taahhüt edilen çevrimiçi eğitimlerle mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören 2680 kız öğrenciye ulaşma hedefini gerçekleştirdiğini açıkladı.

habertürk logoÇalışan sayısı 1.000’e ulaşan Reeder toplumda, kadının kalkınmadaki rolü hakkında farkındalık oluşturmayı ve bunu yaygınlaştırmayı bir amaç edinerek kadın çalışan oranını %55’e ve kadın hissedar oranını ise %63’e yükselttiğini belirtti.

Firma bu yaklaşımı toplumda da yaygınlaştırmak hedefiyle T.C. Mili Eğitim Bakanlığı ile hayata geçirdiği “Kızlar Kodlar” projesi kapsamında mesleki ve teknik eğitim Anadolu liselerinde öğrenim gören binlerce kız öğrenciye, mesleklerinde yazılım kullanma becerilerini arttırmak amacıyla kodlama eğitimleri sağlıyor. Kız öğrencileri geleceğin başarılı kadın yazılımcıları, mühendisleri ve bilim insanları olmaları için destekleyen proje; İstanbul, Manisa ve Samsun illerindeki yüz yüze atölye eğitimlerini yaklaşık 278 öğrenciye ulaşarak tamamladığını açıkladı.

Kızlar Kodlar atölye

KIZ ÖĞRENCİLERE 'STEAM' EĞİTİMLERİ VERİLDİ

Kızlar Kodlar projesiyle mesleki ve teknik Anadolu lisesinde öğrenim gören 12-18 yaş aralığında 2680 kız öğrenciye ulaşıldı. Kız öğrencilere, okul yönetimi ve öğretmenleri aracılığı ile çevrimiçi eğitim portalı “reelab.com.tr” üzerinden bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik disiplinlerini bütünleşik olarak ele alan "STEAM" eğitimleri verildi.

İlk aşamada, 50 mesleki ve teknik eğitim Anadolu lisesinde öğrenim gören kız öğrenciler reelab.com.tr portalı üzerinden; maker kültürü, tasarım odaklı düşünme, 3 boyutlu tasarım, algoritmalar, oyun tasarımı, arduino ile kodlama ve mobil programlama gibi dersler ile tanıştı ve binlerce kız birer “Maker” olma yolunda ilk adımlarını attı. Reelab.com.tr eğitimlerini ve sınavlarını başarıyla tamamlayan en başarılı 278 kız öğrenciye, her ilde toplamda 8 gün süren uygulamalı yüz yüze atölyeler ile öğrenilen teorik bilgilerini pratiğe dönüştürme ve ilk prototiplerini üretme imkânı sunuldu.

“KIZ ÇOCUKLARI GELİŞİRSE HER ŞEY DEĞİŞİR”

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, “Bir toplumda kız çocukları daha nitelikli hale gelirse her şey değişir. Ülkelerin ekonomik, toplumsal ve sosyal-kültürel yönlerden geldiği aşamalar kalkınmanın göstergeleri arasında yer almaktadır. Bu açıdan toplumun bütün katmanlarıyla kalkınma hedefine odaklanması gerekmektedir. Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak en önemli araçlardan birisi de eğitimli insan gücünün yetiştirilmesini sağladığı için mesleki ve teknik eğitimdir. Bu kapsamda kadınların kalkınmadaki rolü, eğitim sürecine ve istihdama daha fazla katılmasına bağlıdır. Bu kız çocuklarımızı, geleceğin mesleklerinde söz sahibi haline getirmek ve toplumda daha güçlü olmalarını sağlamak amacıyla Reeder ile iş birliğinde yürüttüğümüz “Kızlar Kodlar” projesi kapsamı genişletilerek devam edecektir" ifadelerini kullandı.

"BU YIL DAHA BÜYÜK ADIMLAR ATILACAK"

Kadınların küresel ekonomiyi şekillendirmede dönüştürücü bir rol oynadığına işaret eden Reeder Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral, “2022 yılında ilk adımlarını attığımız projemiz, bugün binlerce kız öğrencinin heyecanı, umudu, ışığı oldu. Hem öğrencilerden hem de öğretmenlerden aldığımız geri dönüşler ürettiğimiz katkının birer göstergesi. Bilime ve gençlere olan inancımızla bu yıl daha büyük adımlar atmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem, deprem dolayısıyla gidemediğimiz Mersin ve Gaziantep dâhil olmak üzere farklı illerde çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Reeder ile Kızlar Kodlar projesinin birinci etabı tamamlandı

Reeder ile Kızlar Kodlar projesinin birinci etabı tamamlandı

Donanım Haber, Yusuf Akbaş, 12 Haziran 2023

Kız çocuklarının kodlama yeteneğini geliştirmek için başlatılan Reeder ile Kızlar Kodlar projesinde bugüne kadar 2.500'ün üzerinde lise öğrencisine eğitim verildi.

Donanım Haber logosuMesleki ve teknik eğitim Anadolu liselerindeki kız öğrencilere kodlama eğitimi vermek için hayata geçirilen Reeder ile Kızlar Kodlar projesinin ilk etabı tamamlandı. Reeder, ilk etapta kaç öğrenciye ulaşıldığını ve ne kadar eğitim verildiğini açıkladı.

2.680 kız öğrenciye ulaşıldı 
Reeder ve Mili Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen projede, 50 mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören 12-18 yaş aralığında 2.680 kız öğrenciye ulaşıldı. Öğrencilere reelab.com.tr üzerinden bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik disiplinlerini bütünleşik olarak ele alan "STEAM" eğitimleri verildi.

278 öğrenciye yüz yüze eğitim verildi

Eğitimlerini ve sınavlarını başarıyla tamamlayan 278 kız öğrenciye, yüz yüze eğitim verildi. Toplamda 8 gün süren uygulamalı yüz yüze atölyeler ile öğrenilen teorik bilgilerini pratiğe dönüştürme ve ilk prototiplerini üretme imkânı sunuldu.

Kızlar kodlar Atölyesi

Kadınların küresel ekonomiyi şekillendirmede dönüştürücü bir rol oynadığına işaret eden Reeder Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral, şunları söyledi:

“2022 yılında ilk adımlarını attığımız projemiz, bugün binlerce kız öğrencinin heyecanı, umudu, ışığı oldu. Hem öğrencilerden hem de öğretmenlerden aldığımız geri dönüşler ürettiğimiz katkının birer göstergesi. Bilime ve gençlere olan inancımızla bu yıl daha büyük adımlar atmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem, deprem dolayısıyla gidemediğimiz Mersin ve Gaziantep dâhil olmak üzere farklı illerde çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Kızlar Kodlar Atölyesi

Reeder ile Kızlar Kodlar projesinde bugüne kadar neler yapıldı?

  • Çevrimiçi eğitimlerin gerçekleştirilmesi amacıyla “reelab.com.tr” eğitim portalı Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile kuruldu ve bakanlığın tüm okullarda yürüttüğü Fatih Projesi kapsamında «güvenli siteler» içerisine reelab.com.tr de eklendi.
  • Pilot olarak seçilmiş illerde (İstanbul, Manisa, Samsun) çevrimiçi eğitim portalı reelab.com.tr ile meslek liselerinde okuyan kız öğrenciler; "STEAM" yaklaşımı eğitimlerinden faydalandı.
  • 2680 kız öğrenci, Maker kültürü, Tasarım Odaklı Düşünme, 3 Boyutlu Tasarım, Algoritmalar, Oyun Tasarımı, Arduino ile Kodlama ve Mobil Programlama konularında, MEB müfredatı ile uyumlu, yaklaşık 6 saat süren ve 7 modülden oluşan çevrimiçi eğitimler ile tanıştı.
  • Çevrimiçi eğitimlerde başarı gösteren 50 okuldan 278 kız öğrenciyle 2 gün boyunca çevrimiçi eğitimdeki konularda yüz yüze ve uygulamalı Maker atölyeleri gerçekleşti. Atölyeler her ilde ikişer kez gerçekleşerek her atölyeye başarılı 35 kız öğrencinin katılması sağlandı.
  • Yüz yüze atölye eğitimlerine katılan öğrencilere MEB onaylı sertifikalar teslim edildi.
  • Projenin öğrencilerin tüm beklentileri ve sağlanan faydaların ölçümünün yapılması amacıyla öğrenciler ile anketler paylaşıldı.
  • Eğitim alan öğrenciler işletmede mesleki eğitim/staj konusunda öncelikli olacak.
  • Reeder yazılım geliştirme ve tasarım yarışmasına katılım imkânı sağlanacak.

"Kızlar Kodlar Projesi” ile 2680 kız öğrenciye kodlama eğitimi

"Kızlar Kodlar Projesi” ile 2680 kız öğrenciye kodlama eğitimi

Habertürk, 12 Haziran 2023

Çalışan sayısı 1.000’e ulaşan Reeder toplumda, kadının kalkınmadaki rolü hakkında farkındalık oluşturmayı ve bunu yaygınlaştırmayı bir amaç edinerek kadın çalışan oranını %55’e ve kadın hissedar oranını ise %63’e yükselttiğini belirtti.

KIZ ÖĞRENCİLERE 'STEAM' EĞİTİMLERİ VERİLDİ

haberturk logosuKızlar Kodlar projesiyle mesleki ve teknik Anadolu lisesinde öğrenim gören 12-18 yaş aralığında 2680 kız öğrenciye ulaşıldı. Kız öğrencilere, okul yönetimi ve öğretmenleri aracılığı ile çevrimiçi eğitim portalı “reelab.com.tr” üzerinden bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik disiplinlerini bütünleşik olarak ele alan "STEAM" eğitimleri verildi.

İlk aşamada, 50 mesleki ve teknik eğitim Anadolu lisesinde öğrenim gören kız öğrenciler reelab.com.tr portalı üzerinden; maker kültürü, tasarım odaklı düşünme, 3 boyutlu tasarım, algoritmalar, oyun tasarımı, arduino ile kodlama ve mobil programlama gibi dersler ile tanıştı ve binlerce kız birer “Maker” olma yolunda ilk adımlarını attı. Reelab.com.tr eğitimlerini ve sınavlarını başarıyla tamamlayan en başarılı 278 kız öğrenciye, her ilde toplamda 8 gün süren uygulamalı yüz yüze atölyeler ile öğrenilen teorik bilgilerini pratiğe dönüştürme ve ilk prototiplerini üretme imkânı sunuldu.

“KIZ ÇOCUKLARI GELİŞİRSE HER ŞEY DEĞİŞİR”

Kızlar Kodlar Sınıf ÇalışmasıT.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, “Bir toplumda kız çocukları daha nitelikli hale gelirse her şey değişir. Ülkelerin ekonomik, toplumsal ve sosyal-kültürel yönlerden geldiği aşamalar kalkınmanın göstergeleri arasında yer almaktadır. Bu açıdan toplumun bütün katmanlarıyla kalkınma hedefine odaklanması gerekmektedir. Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak en önemli araçlardan birisi de eğitimli insan gücünün yetiştirilmesini sağladığı için mesleki ve teknik eğitimdir. Bu kapsamda kadınların kalkınmadaki rolü, eğitim sürecine ve istihdama daha fazla katılmasına bağlıdır. Bu kız çocuklarımızı, geleceğin mesleklerinde söz sahibi haline getirmek ve toplumda daha güçlü olmalarını sağlamak amacıyla Reeder ile iş birliğinde yürüttüğümüz “Kızlar Kodlar” projesi kapsamı genişletilerek devam edecektir" ifadelerini kullandı.

"BU YIL DAHA BÜYÜK ADIMLAR ATILACAK"

Kadınların küresel ekonomiyi şekillendirmede dönüştürücü bir rol oynadığına işaret eden Reeder Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral, “2022 yılında ilk adımlarını attığımız projemiz, bugün binlerce kız öğrencinin heyecanı, umudu, ışığı oldu. Hem öğrencilerden hem de öğretmenlerden aldığımız geri dönüşler ürettiğimiz katkının birer göstergesi. Bilime ve gençlere olan inancımızla bu yıl daha büyük adımlar atmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem, deprem dolayısıyla gidemediğimiz Mersin ve Gaziantep dâhil olmak üzere farklı illerde çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘Kız çocukları gelişirse her şey değişir’

‘Kız çocukları gelişirse her şey değişir’

Hürriyet, 31 Mayıs 2023

Türkiye’nin ilk yerli mobil teknoloji fabrikasının kurucusu Sezen Sungur Saral, Samsun’daki fabrikasında yarısından fazlası kadın 450 kişiye istihdam sağlıyor. Yaş ortalaması 26 olan şirketinde yöneticileri de kadınlardan seçen Saral, gelirinin önemli bir bölümünü “Kızlar Kodlar” projesi için harcıyor.

Hürriyet LogosuMEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Reeder Teknoloji Şirketi tarafından yürütülen ‘Kızlar Kodlar’ projesi, ilk yılında düzenlediği çevrimiçi eğitimlerle mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören 2 bin 680 kız öğrenciye ulaşma hedefini gerçekleştirdi. Bununla birlikte yüz yüze eğitimlerle de İstanbul, Manisa ve Samsun’daki yaklaşık 278 kız öğrenciye ulaşıldı. Projede, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören kız öğrencilere kodlama eğitimleri verilmesiyle ekonomiye değer katan sorumlu nesillerin yetiştirilmesi amaçlanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Şener, şunları söyledi:

Kızlar Kodlar Atölye

KALKINMA HEDEFİNE ODAKLANILMALI

“Bir toplumda kız çocukları daha nitelikli hale gelirse her şey değişir. Ülkelerin ekonomik, toplumsal ve sosyal-kültürel yönlerden geldiği aşamalar kalkınmanın göstergeleri arasında yer alıyor. Bu açıdan toplumun bütün katmanlarıyla kalkınma hedefine odaklanması gerekir. Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak en önemli araçlardan biri de eğitimli insan gücünün yetiştirilmesini sağlayan mesleki ve teknik eğitim. Bu kapsamda kadınların kalkınmadaki rolü, eğitim sürecine ve istihdama daha fazla katılmasına bağlı. Kız çocuklarımızı, geleceğin mesleklerinde söz sahibi haline getirmek ve toplumda daha güçlü olmalarını sağlamak amacıyla yürüttüğümüz ‘Kızlar Kodlar’ projesi kapsamı genişletilerek devam edecek.”

Kızlar Kodlar Atölye

FARKLI İLLERDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Projede eğitim alan öğrenciler işletmede mesleki eğitim ve staj konusunda öncelikli olacak. Ayrıca Reeder yazılım geliştirme ve tasarım yarışmasına katılabilecekler. Reeder Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral, “Geçtiğimiz yıl ilk adımlarını attığımız projemiz, bugün binlerce kız öğrencinin heyecanı, umudu, ışığı oldu. Bilime ve gençlere olan inancımızla bu yıl daha büyük adımlar atmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem, deprem dolayısıyla gidemediğimiz Mersin ve Gaziantep dâhil olmak üzere farklı illerde çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Geleceğin yazılımcıları kodlamaya başladı

Geleceğin yazılımcıları kodlamaya başladı

Milliyet, 30 Mayıs 2023

Milliyet LogoKız öğrencileri geleceğin başarılı kadın yazılımcıları, mühendisleri ve bilim insanları olmaları için destekleyen “Reeder ile Kızlar Kodlar” projesi kapsamında çevrimiçi eğitimlerle mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören 2 bin 680 kız öğrenciye ulaşma hedefi gerçekleştirildi. Yüz yüze eğitimlerde ise 278 kız öğrenciye ulaşıldı.

Yeni nesil teknoloji ürünleri şirketi Reeder toplumda, kadının kalkınmadaki rolü hakkında farkındalık oluşturmayı ve bunu yaygınlaştırmayı bir amaç edinerek kadın çalışan oranını yüzde 55’e, kadın hissedar oranını ise yüzde 63’e yükseltti. Reeder bu yaklaşımı toplumda da yaygınlaştırmak hedefiyle Mili Eğitim Bakanlığı ile hayata geçirdiği “Kızlar Kodlar” projesi kapsamında mesleki ve teknik eğitim Anadolu liselerinde öğrenim gören binlerce kız öğrenciye, mesleklerinde yazılım kullanma becerilerini artırmak amacıyla kodlama eğitimleri sağlıyor. Kız öğrencileri geleceğin başarılı kadın yazılımcıları, mühendisleri ve bilim insanları olmaları için destekleyen proje; İstanbul, Manisa ve Samsun illerindeki yüz yüze atölye eğitimlerini yaklaşık 278 öğrenciye ulaşarak tamamladı.

Eşitlikçi Hikayeler

Maker olma yolunda

Kızlar Kodlar projesiyle mesleki ve teknik Anadolu lisesinde öğrenim gören 12-18 yaş aralığında 2 bin 680 kız öğrenciye ulaşıldı. Kız öğrencilere, okul yönetimi ve öğretmenleri aracılığı ile çevrimiçi eğitim portalı “reelab.com.tr” üzerinden bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik disiplinlerini bütünleşik olarak ele alan “STEAM” eğitimleri verildi. İlk aşamada, 50 mesleki ve teknik eğitim Anadolu lisesinde öğrenim gören kız öğrenciler reelab.com.tr portalı üzerinden; maker kültürü, tasarım odaklı düşünme, üç boyutlu tasarım, algoritmalar, oyun tasarımı, arduino ile kodlama ve mobil programlama gibi dersler ile tanıştı ve binlerce kız birer “Maker” olma yolunda ilk adımlarını attı. Reelab.com.tr eğitimlerini ve sınavlarını başarıyla tamamlayan en başarılı 278 kız öğrenciye, her ilde toplamda sekiz gün süren uygulamalı yüz yüze atölyeler ile öğrenilen teorik bilgilerini pratiğe dönüştürme ve ilk prototiplerini üretme imkânı sunuldu. Hem teorik hem de uygulamalı eğitimlerini tamamlayan öğrenciler proje aşamaları sonucunda birer “Maker” haline gelerek, kendi kendine kodlama, tasarım yapma ve yazılım geliştirmeye yetkin bireyler halinde geldi.

Bir adım öndeler

Çevrimiçi eğitimler ve uygulamalı atölyeleri tamamlan kız öğrenciler; yükseköğrenimlerine ve kariyer yolculuklarına yaşıtlarından bir adım önde başlayabilecekler. Reeder şirketi içerisinde her sene gerçekleşen “Reeder yazılım geliştirme ve tasarım yarışması”na derslerini başarıyla tamamlayarak katılım sertifikasını alan kız öğrenciler de başvuru yapabilecekler ve başarılı olan yazılım, kullanıma açılacak. Ayrıca bu öğrenciler Reeder’da işletmede mesleki eğitim/staj imkânı bulacak.

Mersin ve Antep sırada

Kadınların küresel ekonomiyi şekillendirmede dönüştürücü bir rol oynadığına işaret eden Reeder Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral, “2022 yılında ilk adımlarını attığımız projemiz, bugün binlerce kız öğrencinin heyecanı, umudu, ışığı oldu. Hem öğrencilerden hem de öğretmenlerden aldığımız geri dönüşler ürettiğimiz katkının birer göstergesi. Bilime ve gençlere olan inancımızla bu yıl daha büyük adımlar atmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem, deprem dolayısıyla gidemediğimiz Mersin ve Gaziantep dâhil olmak üzere farklı illerde çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener ise “Bir toplumda kız çocukları daha nitelikli hale gelirse her şey değişir. Ülkelerin ekonomik, toplumsal ve sosyal-kültürel yönlerden geldiği aşamalar kalkınmanın göstergeleri arasında yer almaktadır. Bu açıdan toplumun bütün katmanlarıyla kalkınma hedefine odaklanması gerekmektedir. Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak en önemli araçlardan birisi de eğitimli insan gücünün yetiştirilmesini sağladığı için mesleki ve teknik eğitimdir. Bu kapsamda kadınların kalkınmadaki rolü, eğitim sürecine ve istihdama daha fazla katılmasına bağlıdır. Bu kız çocuklarımızı, geleceğin mesleklerinde söz sahibi haline getirmek ve toplumda daha güçlü olmalarını sağlamak amacıyla Reeder ile iş birliğinde yürüttüğümüz ‘Kızlar Kodlar’ projesi kapsamı genişletilerek devam edecektir” diye konuştu.

“Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi” 2680 kız öğrenciye ulaştı

“Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi” 2680 kız öğrenciye ulaştı

Story Box, 24 Mayıs 2023

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Reeder Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından imzalanan iş birliği protokolü kapsamında “Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi” ilk yılında 2500 öğrenciye ulaşılması taahhüt edilen çevrimiçi eğitimlerle mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören 2680 kız öğrenciye ulaşma hedefini gerçekleştirdi. Bununla beraber 250 öğrenci olarak ulaşılması taahhüt edilen yüz yüze eğitimlerle yaklaşık 278 kız öğrenciye ulaşıldı. Projede, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören kız öğrencilere kodlama eğitimleri sağlanarak ekonomiye değer katan sorumlu nesiller yetiştiriliyor.

storybox logoReeder, teknoloji, çevre ve sosyal alanlara yönelik çalışmalarını geliştirmeye ve ileri taşımaya devam ediyor. Çalışan sayısı 1.000’e ulaşan Reeder toplumda, kadının kalkınmadaki rolü hakkında farkındalık oluşturmayı ve bunu yaygınlaştırmayı bir amaç edinerek kadın çalışan oranını %55’e ve kadın hissedar oranını ise %63’e yükseltti. Reeder bu yaklaşımı toplumda da yaygınlaştırmak hedefiyle T.C. Mili Eğitim Bakanlığı ile hayata geçirdiği “Kızlar Kodlar” projesi kapsamında mesleki ve teknik eğitim Anadolu liselerinde öğrenim gören binlerce kız öğrenciye, mesleklerinde yazılım kullanma becerilerini arttırmak amacıyla kodlama eğitimleri sağlıyor. Kız öğrencileri geleceğin başarılı kadın yazılımcıları, mühendisleri ve bilim insanları olmaları için destekleyen proje; İstanbul, Manisa ve Samsun illerindeki yüz yüze atölye eğitimlerini yaklaşık 278 öğrenciye ulaşarak tamamladı.

Kızlar Kodlar projesiyle mesleki ve teknik Anadolu lisesinde öğrenim gören 12-18 yaş aralığında 2680 kız öğrenciye ulaşıldı. Kız öğrencilere, okul yönetimi ve öğretmenleri aracılığı ile çevrimiçi eğitim portalı “reelab.com.tr” üzerinden bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik disiplinlerini bütünleşik olarak ele alan “STEAM” eğitimleri verildi.

İlk aşamada, 50 mesleki ve teknik eğitim Anadolu lisesinde öğrenim gören kız öğrenciler reelab.com.tr portalı üzerinden; maker kültürü, tasarım odaklı düşünme, 3 boyutlu tasarım, algoritmalar, oyun tasarımı, arduino ile kodlama ve mobil programlama gibi dersler ile tanıştı ve binlerce kız birer “Maker” olma yolunda ilk adımlarını attı. Reelab.com.tr eğitimlerini ve sınavlarını başarıyla tamamlayan en başarılı 278 kız öğrenciye, her ilde toplamda 8 gün süren uygulamalı yüz yüze atölyeler ile öğrenilen teorik bilgilerini pratiğe dönüştürme ve ilk prototiplerini üretme imkânı sunuldu.

Hem teorik hem de uygulamalı eğitimlerini tamamlayan öğrenciler proje aşamaları sonucunda birer “Maker” haline gelerek, kendi kendine kodlama, tasarım yapma ve yazılım geliştirmeye yetkin bireyler halinde geldi. Çevrimiçi eğitimler ve uygulamalı atölyeleri tamamlan kız öğrenciler;

Yükseköğrenimlerine ve kariyer yolculuklarına yaşıtlarından bir adım önde başlayabilecekler.

Reeder şirketi içerisinde her sene gerçekleşen “Reeder yazılım geliştirme ve tasarım yarışması”’na derslerini başarıyla tamamlayarak katılım sertifikasını alan kız öğrenciler de başvuru yapabilecekler ve başarılı olan yazılım, kullanıma açılacak. Ayrıca bu öğrenciler Reeder’da işletmede mesleki eğitim/staj imkânı bulacak.

Kızlar Kodlar Atölye

“Bilime ve gençlere olan inancımızla bu yıl daha büyük adımlar atacağız”

Kadınların küresel ekonomiyi şekillendirmede dönüştürücü bir rol oynadığına işaret eden Reeder Kurucu Ortağı Sezen SUNGUR SARAL: “2022 yılında ilk adımlarını attığımız projemiz, bugün binlerce kız öğrencinin heyecanı, umudu, ışığı oldu. Hem öğrencilerden hem de öğretmenlerden aldığımız geri dönüşler ürettiğimiz katkının birer göstergesi. Bilime ve gençlere olan inancımızla bu yıl daha büyük adımlar atmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem, deprem dolayısıyla gidemediğimiz Mersin ve Gaziantep dâhil olmak üzere farklı illerde çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

“Kız çocukları gelişirse, her şey değişir”

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan ŞENER: “Bir toplumda kız çocukları daha nitelikli hale gelirse her şey değişir. Ülkelerin ekonomik, toplumsal ve sosyal-kültürel yönlerden geldiği aşamalar kalkınmanın göstergeleri arasında yer almaktadır. Bu açıdan toplumun bütün katmanlarıyla kalkınma hedefine odaklanması gerekmektedir. Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak en önemli araçlardan birisi de eğitimli insan gücünün yetiştirilmesini sağladığı için mesleki ve teknik eğitimdir. Bu kapsamda kadınların kalkınmadaki rolü, eğitim sürecine ve istihdama daha fazla katılmasına bağlıdır. Bu kız çocuklarımızı, geleceğin mesleklerinde söz sahibi haline getirmek ve toplumda daha güçlü olmalarını sağlamak amacıyla Reeder ile iş birliğinde yürüttüğümüz “Kızlar Kodlar” projesi kapsamı genişletilerek devam edecektir.

Projenin mevcut yol haritası kapsamında;

  • Çevrimiçi eğitimlerin gerçekleştirilmesi amacıyla “reelab.com.tr” eğitim portalı Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile kuruldu ve bakanlığın tüm okullarda yürüttüğü Fatih Projesi kapsamında «güvenli siteler» içerisine reelab.com.tr de eklendi.
  • Pilot olarak seçilmiş illerde (İstanbul, Manisa, Samsun) çevrimiçi eğitim portalı reelab.com.tr ile meslek liselerinde okuyan kız öğrenciler; “STEAM” yaklaşımı eğitimlerinden faydalandı.
  • 2680 kız öğrenci, Maker kültürü, Tasarım Odaklı Düşünme, 3 Boyutlu Tasarım, Algoritmalar, Oyun Tasarımı, Arduino ile Kodlama ve Mobil Programlama konularında, MEB müfredatı ile uyumlu, yaklaşık 6 saat süren ve 7 modülden oluşan çevrimiçi eğitimler ile tanıştı.
  • Çevrimiçi eğitimlerde başarı gösteren 50 okuldan 278 kız öğrenciyle 2 gün boyunca çevrimiçi eğitimdeki konularda yüz yüze ve uygulamalı Maker atölyeleri gerçekleşti. Atölyeler her ilde ikişer kez gerçekleşerek her atölyeye başarılı 35 kız öğrencinin katılması sağlandı.
  • Yüz yüze atölye eğitimlerine katılan öğrencilere MEB onaylı sertifikalar teslim edildi.
  • Projenin öğrencilerin tüm beklentileri ve sağlanan faydaların ölçümünün yapılması amacıyla öğrenciler ile anketler paylaşıldı.
  • Eğitim alan öğrenciler işletmede mesleki eğitim/staj konusunda öncelikli olacak
  • Reeder yazılım geliştirme ve tasarım yarışmasına katılım imkânı sağlanacak.


Reeder ile Kızlar Kodlar Proje Lansmanı Gerçekleşti

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Reeder Teknoloji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından imzalanan iş birliği protokolü kapsamında “Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi” hayata geçiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Liseleri’nde öğrenim gören kız öğrencilere eğitim destekleri sağlanarak ekonomiye değer katan sorumlu nesiller yetiştirilmesine katkı sağlanacak.

Reeder ile Kızlar Kodlar Projesi” lansman toplantısı 12.12.2022 Pazartesi günü İstanbul’da Feriye Boğaz Salonu’nda Reeder ve MEB yetkilileri, basın mensuplarının katılımı ile gazeteci-yazar Elif Ergu moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Kızlar Kodlar projesinin uygulandığı İstanbul, Samsun, Manisa, Mersin ve Gaziantep illerinden beş proje paydaşı öğretmen de toplantıya davet edildi. Esenyurt TOKİ Ali Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Gülesin Yavuz; Canik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Ahmet Baş; Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Demet Kerpiçdöken; Abdülkadir Perşembe Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Onur Gündoğan; 19 Mayıs Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Tuğba Savsan toplantıya katıldı.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Reeder Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral: “Ülkemize teknoloji üretimi geleneği kazandırmanın yanı sıra, hissedarlarının ve çalışanlarının çoğunluğu kadınlardan oluşan bir firmanın bayrağını taşıyor olmak bizi gelecek nesiller için umutlu kılıyor. İlk günden beri, korkularımızı aşmanın tek yolu bilgilenmektir, diyoruz ve genç beyinlerin bilimin gücüyle kendi yollarını açarak hepimize liderlik edeceğine inanıyoruz.” Kızlar Kodlar Projesi işte bu ideal ile yola çıktı ve Milli Eğitim Bakanlığımızın desteğiyle şimdi Meslek Liselerine ulaşmasına katkıda bulunmak bizi çok mutlu ediyor” dedi.

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener yaptığı konuşmada “Bir toplumda kız çocukları daha nitelikli hale gelirse her şey değişir. Mesleki ve Teknik Eğitimi geliştirmeye yönelik çalışmalarımız sektörle iş birliği içerisinde tüm hızıyla devam ediyor. Ülkelerin ekonomik, toplumsal ve sosyal-kültürel yönlerden geldiği aşamalar kalkınmanın göstergeleri arasında yer almaktadır. Bu açıdan toplumun bütün katmanlarıyla kalkınma hedefine odaklanması gerekmektedir. Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak en önemli araçlardan birisi de eğitimli insan gücünün yetiştirilmesini sağladığı için mesleki ve teknik eğitimdir. Çünkü eğitimli bireylerin verimliliklerinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda toplumun yarısını oluşturan kadının ülke kalkınmasına olan katkısı, kadının eğitim sürecine ve istihdama daha fazla katılmasına bağlıdır. Bu nedenle kız çocuklarımızın geleceklerini hazırlamak, onları geleceğin mesleklerinde söz sahibi haline getirmek ve toplumda daha güçlü olmalarını sağlamak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Reeder iş birliğinde “Reeder ile Kızlar Kodlar” projesi hayata geçirilecektir. Proje ile mesleki ve teknik eğitimde eğitim gören kız öğrencilerimizin kodlama eğitimleri alarak geleceğe hazırlanması sağlanacaktır.” dedi.

Proje paydaşı gönüllü öğretmenler de söz alarak proje ile ilgili görüşlerini sundular:

İstanbul Esenyurt TOKİ Ali Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Gülesin Yavuz, eğitimleri oldukça kapsamlı hazırlandığını ve bu eğitimlerin öğrencilere faydalı olacağına inandığını söyledi.

Mersin Abdülkadir Perşembe Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Onur Gündoğan, eğitimlerin kodlama alanındaki tüm önemli başlıklara sahip olduğunu ve oldukça derli toplu bir bilgi sunduğunu söyleyerek, Reeder’ın bu alana yaptığı katkı ve özellikle kız öğrencilere verdiği destek için teşekkür etti.

Manisa Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Demet Kerpiçdöken, okullarındaki kız öğrencilerin eğitimi büyük bir heyecanla karşıladığını söyleyerek, eğitim materyallerinin çok nitelikli olduğunun altını çizdi. Bu materyallerin sınıfta kullanımının da mümkün olduğunu, özellikle program anlatımı yapılan videoların kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Gaziantep 19 Mayıs Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Tuğba Savsan ise bu projenin gerçekleşmesine katkısından dolayı Reeder’a teşekkür ettikten sonra, projenin kız çocuklarının iş hayatları ile ilgili verecekleri kararlarda rol oynayacağına inandığını belirtti.

Son olarak, Samsun Canik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Ahmet Baş, projenin özellikle Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde okuyan kız öğrencilere odaklanmasının çok önemli ve sevindirici olduğunun altını çizdi.

 

Projenin mevcut yol haritası kapsamında;

 

·       Çevrimiçi eğitimlerin gerçekleştirilmesi amacıyla “reelab.com.tr” adıyla eğitim portalı kuruldu.

·       Pilot olarak seçilmiş 5 ilde (İstanbul, Manisa, Mersin, Samsun, Gaziantep) 50 okulda, 50 öğretmenin desteğiyle, oluşturulan çevrimiçi eğitim portalı reelab.com.tr ile meslek liselerinde okuyan yaklaşık 2500 kız öğrenci; "STEAM" yaklaşımı eğitimlerinden faydalanmaya başladı. Kız öğrenciler, Tasarım Odaklı Düşünme, 3 Boyutlu Tasarım, Algoritmalar, Oyun Tasarımı, Arduino ile Kodlama ve Mobil Programlama konularındaki yaklaşık 6 saat süren çevrimiçi eğitimler ile Maker kültürü ile tanışıyor.

·       Çevrimiçi eğitimlerde başarı gösteren 50 okuldan 250 kız öğrenciyle 2 gün boyunca çevrimiçi eğitimdeki konularda yüz yüze ve uygulamalı Maker atölyeleri yapılacak. Atölyeler her ilde ikişer kez gerçekleşerek her atölyeye başarılı 25 kız öğrencinin katılması sağlanacak.

·       Çevrimiçi ve yüz yüze atölye eğitimlerine katılan öğrencilere sertifikalar verilecek.

·       Projenin sonunda öğrencilere staj imkanları verilecek.

·       Reeder yazılım geliştirme ve tasarım yarışmasına katılım imkanı sağlanacak.

·       Anketlerle öğrencilerin beklentileri ve sağlanan faydaların ölçümü yapılacak ve proje bu sonuçlara göre şekillenecek.


Sezen Sungur Saral: Türkiye'de yerli teknoloji üreten bir kadının ilham veren hikayesi

Sezen Sungur Saral: Türkiye'de yerli teknoloji üreten bir kadının ilham veren hikayesi

Işıl Cinmen, Posta, 22 Mayıs 2022

Posta Gazetesi LogoSize müthiş bir kadın tanıtacağım: Sezen Sungur Saral.
Ben onu Asmalı Mescit’ten tanıyorum. Her karşılaştığımızda kahkahalarla dans ettiğim bu güzel ve eğlenceli kadının Türkiye’nin ilk yerli mobil teknoloji fabrikasının kurucusu olduğunu öğrenmem epey zaman aldı. Kendisi Türkiye’de telefon, tablet fabrikası kuran, sıfırdan bir teknoloji markası yaratan ilk kadın. Hem de tüm bunları 30’larında başarmış! Fabrikada çalışan 400’e yakın kişinin yarısından fazlası kadın; tüm birimlerinin başında da bir kadın var.
Ülkenin en önemli fütüristlerinden Ufuk Tarhan bana bunları anlatır anlatmaz Sezen’i aradım ve “Ben bunca zaman kiminle dans ettiğimi bilmiyormuşum! Hemen buluşabilir miyiz?” dedim. Gerisini birden fazla kez ‘Yılın Kadın Girişimcisi Ödülü’ne layık görülen, yerli teknoloji markası reeder’ın kurucu ortağı Sezen Sungur Saral’dan dinliyoruz.


Bornova Anadolu Lisesi'nden birincilikle, Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret’ten ‘Yüksek Onur’la mezun oldun. Evlendin, anne oldun. Türkiye’nin ilk teknoloji fabrikasını kurdun, ödüller aldın, yüzlerce kadına iş olanağı sağlıyorsun. Ayrıca altı gün spor yapıyorsun, milli kayakçısın, hafta sonları benim kadar eğleniyorsun ve 39 yaşındasın! Bu, nereden baksan bir başarı hikayesi. Başını nereden alalım?
Yıl 2009. Amerika’da e-kitap çıktı; ben bunu çok merak ettim ama Türkiye’de yoktu. Bir şekilde yurt dışından e-kitap okuyucu getirtmeyi başardık. Cihaza aşık oldum; bunun devrimsel bir icat olduğunu düşündüm. “Türkiye’de kitap okuma oranını artıracak bir şey buldum!” diye geçirdim içimden. O dönem çalıştığım şirket, iş için beni Çin’e göndermişti. Ben de iki gün izin aldım ve bu dürtüyle e-kitap okuyucuyu getirttiğim yere, Tayvan’a gittim. O firmadan distribütörlük istedim.

Hiçbir bağlantın olmadan öylece mi gittin?
Evet, evet. Üreticisini buldum, kafamda sadece bu icadı Türkiye’de tanıtan ilk insan olmak vardı. Topluma faydalı bir şey yapacaktım. Düşün, o tarihte tablet, akıllı telefon falan yoktu ve ekrana dokunarak kitap okumak inanılmaz bir şeydi! Neyse Tayvan’daki firmanın üreticileri kendi markam olup olmadığını sordular; “Var!” dedim. Hahaha! Ve o şekilde başladım. O dönemde bu işin pazarı da yoktu; az miktarda ürettiler ve ben onları Türkiye’ye getirip sattım.

O sırada profesyonel olarak ne iş yapıyordun?
CNR Holding’de Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyordum. Dünyanın bütün fuarlarına gidiyordum. Uluslararası satış ve pazarlamadan sorumluydum. Kozmetik, gıda, tekstil… Girişimcilikle oralardaki kobiler sayesinde tanıştım zaten. Yoksa ben 2005’te Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduğumda ‘girişimci’ diye bir kelimeden haberim bile yoktu.

Sezen Sungur Saral: Türkiyede yerli teknoloji üreten bir kadının ilham veren hikayesi

ARABAMI SATTIM, BORÇ ALDIM VE ŞİRKETİ KURDUM

E-kitapları Türkiye’ye getirdin ve…
“Bakın, bu cihaza binlerce sayfa koyup okuyabilirsiniz” diye insanlara tek tek anlatıyordum. Sonra büyük bir elektronik zincirin genel müdürlüğüne ürünlerimi satmaları için yazdım. “Siz güçlü bir kurumsunuz; ben de bunu buldum, getirdim. Lütfen bana destek olun” dedim ve kabul ettiler. 300 adet sipariş verdiler. Ne kendime ait firmam vardı ne de param!

E ne yaptın?
Arabamı sattım, borç aldım, şirketi kurdum ve siparişi teslim ettim. Altı ay kadar tek bir elektronik zincirde, kazandığım parayı geri yatırarak basit bir matematikle bu işi yaptım. Daha sonra cihazlar tabletlere evrildi ve yönümüzü hemen oraya çevirdik.

Bu hayli cesur bir hamle…
Evet. Uluslararası markalar tabletleri ya çok geç ya da çok pahalıya getiriyordu. Biz ortaya çıktık ve daha uygun fiyata daha iyi özellikleri olan tabletler getirdik. Daha sonra akıllı telefonlar çıktı ve büyüdük. Ama para kaybediyorduk.


“BOYUMDAN BÜYÜK İŞLERE Mİ KALKIŞTIM?” DEDİĞİM BİR ANDA…

Neden?
Çünkü markalar bir anda arttı ve fiyatı düşük tutmak zorunda kaldık. Tam da o sırada Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin ortaya çıkmaya başladığı dönemdi. Aldığım eğitimi, misyonumu, vizyonumu, bu işi neden yaptığımı hatırlatan programlara beni davet ettiler. EY, Endeavor ve EBRD’den danışmanlık desteği aldım. Şirketimi 2015’ten 2017’ye kadar olan süreçte farklılaştırdım ve fiyat savaşlarından çıkardım. Eğitimimde ve başlangıç misyonumda olan şeyi oraya oturtarak hem markaya hem ürünlere yansıtmayı başardım.

Ne o?
Bir değer yaratmak. Çin’den bir tedarikçimle stratejik ortaklık yaptım. O da çok hırslı, çalışkan ve başarılı bir kadındı. Ve kendi fabrikamı 2018’de kurdum. İki yıl üst üste ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ ödülünü aldım. Tam da ödülü aldığım zaman “Acaba boyumdan büyük işlere mi kalkıştım?” diye düşündüğüm bir dönemdi. KAGİDER bana o ilk ödülle cesaret verdi… Şimdi orada Yönetim Kurulu Üyesi’yim.

FABRİKAYI KARADENİZLİ KADINLAR YÖNETİYOR

Samsun’daki fabrikanı gezdim; çalışanların neredeyse yüzde 70’i bölgeden kadınlar. ‘Made in Turkey’ telefonlar, tabletler, saatler, süpürgeler üretiyorlar. Çok etkilendim. Neden Samsun’u seçtin?
Samsun, daha önce hiç mobil teknoloji yatırımı yapılmamış bir bölge, limanı, iki üniversitesi ve bir teknoparkı olan bir şehir. Kadınların çoğunlukta olması doğal bir sonuç çünkü Karadeniz kadını çok çalışkan, girişken. Onlar Amazon kadını.

Tamamen çalışanlar tarafından çıkarılan bir derginiz de var. Herkes içinden ne geliyorsa yazıyor, röportaj yapıyor; bu benim çok hoşuma gitti.
Çalışanlarımız kafalarında fikirler olan, içlerinde patlamaya hazır bir güç olan ve bu gücü ortaya çıkarmak için reeder’a bağlı kalan insanlar. Bu dergiyi kişiliklerini ortaya koyarak onlar çıkarıyor ve reeder’ın kültürünü oluşturup temsil ediyorlar. Bu yüzden deRgi’mizle gurur duyuyorum.

Samsun’da yeni bir yer açacaksınız çünkü pandemideki büyümeyle birlikte şu anki fabrikaya sığmıyorsunuz sanırım, değil mi?

Yeni fabrikamız kapasitemizi altı katına çıkararak ihracata odaklanmamızı ve global marka olma hedefine yakınlaşmamızı sağlayacak. Samsun Üniversitesi’nin içinde kurduğumuz yüksek teknoloji merkezinde elektrikli araba ve yerel içerikli akıllı TV gibi yeni ürünler üretmeyi planlıyoruz.

Sezen Sungur Saral: Türkiyede yerli teknoloji üreten bir kadının ilham veren hikayesi

ESKİDEN ‘DÜNYANIN EN İYİSİ’ OLMAK MAKBULDÜ ŞİMDİ ‘DÜNYA İÇİN EN İYİSİ’ OLMAYI HEDEFLEMEK ÖNEMLİ

39 yaşındasın ve şu ana kadar son derece başarılı bir profilin var ve maddi olarak yeterli bir noktadasın. Kendin için vizyonun ne?

Çevreme faydalı bir birey olmak tek amacım. Eskiden rekabetçi bir profesyonel olmak makbulken şimdi ‘dünyanın en iyisi’ değil ‘dünya için en iyisi’ olmayı hedeflemek önemli.

Şimdiki hedefin ne?
Harvard OPM programına kabul edildikten sonra şuurlu bir şok yaşadım ve Satış & Pazarlama görevlerimi profesyonel yöneticilere devrederek şirketimde Sürdürülebilirlik ve İnovasyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi oldum. Birleşmiş Milletler’in 17 hedefinden ikisi olan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Nitelikli Eğitim’e odaklandım. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapacağıma, sıfır atık projesi uygulayacağıma, doğaya ve insana karşı sorumlu bir firma olacağına dair anlaşmaları imzaladım ve MEB ile birlikte meslek liselerinde kız öğrencilere STEM eğitimi vereceğimiz bir projeyi başlattım. Bu yılın sonunda da sürdürülebilirlik raporumu vereceğim. Ayrıca sevgili dostum fütürist Ufuk Tarhan beş sene önce bana “Niye Ar-Ge merkezi olmuyorsun?” diye sormuştu. Araştırdım, çok zordu ama sonunda kurduk.

TUTKUN VARSA KAPİTAL SENİ BULUR
Senin yaptıklarını yapmak için insanın elinde baştan kapital olması gerekiyor mu?
Hayır, çünkü tutkulu bir girişimci isen, bir amacın ve buna adanmış bir iş planın varsa yatırımcı bulursun. Şu anda her şey daha kolay çünkü girişimciliği destekleyen organizasyonlar var, benim zamanımda bu kadar yaygın değildi.

Bu sıkı tempoyu devam ettirmek için yüksek bir motivasyon gerekiyor. Kendine ne diyorsun?

Kendime hep “Daha çok şey yapabilirsin” diyorum Şu anda bu röportajı okuyanlar kaç yaşında olursa olsunlar hemen çalışmaya başlamalılar, dünyamızın buna ihtiyacı var.

Nasıl bir çalışma?

Ne olursa! Ama gezegenimizi yaşatmak ve eşitsizliği azaltmak kılavuz hedefleri olmalı.

Fotoğraflar: Ozan GÜZELCE


Türkiye'de Yerli Teknoloji Üreten Bir Kadının İlham Veren Hikayesi Gazete Kupürü


MEB ile Protokol İmzaladık

MEB ile Protokol İmzaladık

Kızlar Kodlar - Reeder - MEB logolarıREEDER olarak Kızlar Kodlar Projesi’ni hayata geçirmek için T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Nisan 2022’de bir iş birliği protokolü imzaladık. Protokol çerçevesinde MEB ile birlikte belirlediğimiz Gaziantep, Manisa, Mersin, İstanbul ve Samsun illerindeki 50 Mesleki Teknik Eğitim Okulundaki kız öğrencilerle STEAM - MAKER eğitimlerimiz ile buluşturacağız. MEB uzmanlarının denetiminde hazırlanacak çevrimiçi eğitimlerin ardından başarılı öğrenciler ile yüz yüze atölyeler düzenleyeceğiz. 

Öğrencileri maker kültürü ile tanıştırmak, küresel maker topluluğunun bir parçası olarak 21. yy becerilerini edinmelerini ve bu becerileri kendi başlarına geliştirebilmeleri için gerekli imkanları sağlamayı hedefleyen projemizin gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması için bu iş birliğinin önemi çok büyük. Bu protokol ile ihtiyaç sahibi öğrencileri belirlemek için gerekli bilgi ve tecrübe MEB tarafından karşılanırken, aynı zamanda MEB’in sağladığı destek ve olanakla proje çalışanlarımız ve eğitmenlerimiz öğrencilerle okul ortamında yüz yüze çalışma imkanı bulacaklar. Projenin sosyal etkisini en üst düzeye çıkaracak olan bu iş birliğinin gelecek yıllarda da sürmesini umut ediyoruz. Bu protokolün imzalanmasında emeği geçen tüm MEB personeline teşekkür ediyoruz. 

Projemiz 2022-2023 eğitim yılı içinde 5 ilde pilot olarak sürdürülecek. Bu iller ve okullar belirlenirken, eğitimlerimize olan ihtiyaç, okullardaki kız öğrenci oranı ve okulların fiziki şartları göz önünde bulunduruldu. Protokol kapsamında, çevrimiçi eğitimler ve yüz yüze atölyelerin ardından istekli ve başarılı öğrencilerimize mesleki eğitim/staj imkânları sağlanacak ve mezun öğrenciler imkanlar dahilinde istihdam edilmesine katkıda bulunulacak. 

“Gerçek bir etki yaratmak istiyoruz”

“Gerçek bir etki yaratmak istiyoruz”

Fast Company, Ekim-Kasım 2022

Topluma ve çevreye fayda sağlama hedefiyle gerçekleştirdikleri sosyal projelerde somut çıktılar elde edip gerçek etkiler oluşturmak istediklerini söyleyen Reeder kurucu ortağı Sezen Sungur Saral, küresel bir anlayışla yürüttükleri etki odaklı yaklaşımlarını anlattı.

Fast Company LogoReeder’ın çıkış noktası ve varoluş amacı bilgiyi erişilebilir kılmak. 2010 yılında şirketi kurarken edindiğimiz e-kitaplarla bilgiyi özgürleştirme misyonu, başlı başına bir sosyal sorumluluk taşımaktaydı. Topluma fayda sağlamayı hayal eden girişimciler, bu ideale teknolojiyi kullanarak ulaşmayı hedefledikleri zaman, iş hayatındaki anlam arayışları da cevabını bulmuş oluyor. Reeder gibi bu içgüdü ile hareket eden firmalar da yaşadıkça çevrelerine hizmet etmeye devam ediyorlar.

Kurulduğumuz ilk günden itibaren dezavantajlı bölgelerdeki okullara sistematik yardımlarda bulunmayı ilke haline getirdik. Önce bizi yetiştiren okullara, ardından büyüdüğümüz şehirlere öncelik vererek eğitimde, sporda, sanatta kısıtlı bütçelerimizle teknoloji desteği sağladık. Pandemi süresince 10’dan fazla dernek ve vakıf ile iş birliği yaparak uzaktan eğitim için tablet bağışlarına öncülük ettik. Bugün kurumsallaşmış bir firma olarak bu faaliyetlerimizi profesyonel bir boyutta yürütüyoruz.

Anadolu’daki yatırımın etkisi

Sezen Sungur SaralOperasyon merkezimizi kurduğumuz Samsun; üniversiteleri, teknoparkı, limanı, organize sanayi bölgeleri, şehir yaşantısı, iklimi, turizm olanakları, otelleri ve tarihsel önemiyle geleceğe dönük teknoloji yatırımlarını fazlasıyla hak eden bir şehir. Şu anda, eskiden tütün hangarı olarak kullanılan üniversite içindeki yeni üretim kampüslerimizle de hem donanım hem yazılım anlamında inovasyonlar geliştirebileceğimiz bir lokasyon oldu bizim için. Gençlere şirket içindeki bilgi birikimi ve iş dışı faaliyetlerle de gelişim alanları açıyoruz. Bu da yaptığımız işten gurur duymamızı sağlıyor.

Çalışanlarımızı ayda bir kez Devlet Opera ve Balesi’ne götürüyoruz. Aynı zamanda diledikleri gibi yazabilecekleri bir dergi çıkarıyoruz ve tüm paydaşlarımıza dağıtıyoruz. Kanaat önderi önemli isimleri, başarılı rol modelleri eğitim için şehrimize davet ediyoruz, onların bilgi ve birikimlerini paylaşıyoruz. Sağlıklı yaşam içerikleri üretiyor ve spor turnuvaları düzenliyoruz. Dileyenlere psikolojik rehberlik hizmeti sunuyoruz. Çalışanımız olmayan öğrencilere de sınavla burs imkânı sağlıyoruz. Çalışan mutluluğunun yanı sıra ekipteki kişilerin manevi tatminlerini ve iş-yaşam dengesini gözetiyoruz.

Fark yaratan çözümlerimiz

ERİŞİLEBİLİR FİYATLAR Son 2 yılda 2 kat büyüdük. Pandemi ile birlikte oluşan lojistik ve tedarik zincirindeki güçlükler yerli ve milli üretim yapan firmaların önemini bir kez daha gösterdi. 50 mağazamız, 10 bine yakın satış noktasında yer almamız, erişilebilir fiyatlarımız, kişiselleştirilmiş teknik servis hizmetimiz, ürünlerdeki üstün teknik özelliklerimiz, giyilebilir cihazlardan ev içine uzanan mobil yaşam çözümlerimiz ve markamızın temsil ettiği değerler açısından fark yaratıyoruz.

TÜRKİYE’NİN GURURU OLACAČIZ Üretim kapasitemizi önümüzdeki yıl 3 katına çıkararak 5 yeni ülkeye açılacağız ve 5 sene içinde de tüm dünyada tanınan, aranan ve istenen bir marka olacağız. Bu coğrafyadan bir mobil teknoloji markası çıkarabilmenin haklı gururunu ülkemize yaşatmaya vesile olmak istiyoruz.

Kızlar Kodlar projesi

Reeder ilk kurulduğu günden itibaren satış ve pazarlama ekiplerinin başında yer aldım. 2020 yılında, Harvard Üniversitesi’nin şirket sahipleri için sunduğu 3 yıllık OPM programına kabul aldıktan sonra görevlerimi yönetim kurulundaki deneyimli kişilere devrederek sürdürülebilirlik ve inovasyon konularını üzerime aldım. Ar-Ge merkezimizin açılış sürecini yönettim ve sürdürülebilir kalkınma stratejimizi belirledim. Öncelikle Birleşmiş Milletler’in Küresel Anlaşması’na imza atarak gezegenimizi koruyacak 10 ilkeyi yerine getirmeyi firma olarak taahhüt ettik. Ardından Kadını Güçlendirme Prensipleri’ne imza atarak kadınlara pozitif ayrımcılık yapan politikaları benimsedik. BM tarafından belirlenen 17 hedeften ikisini sahiplendik: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Nitelikli Eğitim. Kızlar Kodlar projesi tüm bunları birleştiren bir proje. Meslek liselerindeki kız öğrencilere bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik alanlarında eğitim vererek onlara kodlama yapabilme ve ‘maker’ olabilme kapılarını açan bir portal. Bu sene İstanbul, Manisa, Mersin, Samsun, Gaziantep dahil 5 ildeki 50 okulda toplam 2500 öğrencimize ulaşıyor olacağız. Program sonunda yapılacak bir hackathon ile ürün yaratmalarını sağlayacağız. Projeyi yapabilmemizi tabii ki Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği mümkün kıldı. Bu Reeder olarak bugüne kadar fonladığımız en büyük proje olacak, global arenada da sonuçları sunacağız ve sene sonundaki sürdürülebilirlik raporumuzda da buna büyük bir yer ayırıyor olacağız. Hedefimiz somut çıktılar ile gerçek etkiler oluşturarak gençlere umut ve vizyon aşılamak.

Kadın odaklı yönetim

Şu anda Reeder’da çalışan sayımız 400’e ulaştı ve yarısından çoğu kadın. Her departmanın başında kadınlar var ve şirketin ortaklık yapısında hissedarların yarısından çoğu kadın. Bu doğal bir kadın odaklı yönetim anlayışı getiriyor. Eğitime bakış açımız ise yaş ortalamamızı etkiliyor; Reeder’da yaş ortalaması 30’un altında. Dinamik, yaratıcı, mücadeleci bir ekip var içeride. Dünya meselelerine hassasiyetimiz gereği, çevreye duyarlı süreçler geliştiriyoruz. Çöp yaratmayan bir organizasyon olma hedefimizde başarıyı yakaladık. Bu sene plajlardaki izmarit istilasını engellemek için plastiklerimizi küllüğe dönüştürüp halka ücretsiz dağıttık. Ürün ambalajlarımızda ‘net sıfır’ hedefine uygun ilerliyoruz. B-corp sertifikasına sahip olma hayalimiz var ve gelişim ölçütlerimizi çevreci kriterleri göz önünde bulundurarak belirliyoruz.

Fast Company Kupür

Fast Company Kupür


Bizim kızlar yapar

Bizim kızlar yapar

Verda Özer, Posta, 11 Eylül 2022

Posta Gazetesi LogosuBu yazıyı okuyanların yüzde kaçı çocukluk hayalini gerçekleştirmiştir acaba? Peki siz “küçükken” düşlediğiniz işi bugün yapıyor musunuz? Ya da en azından hâlâ o düşe inanıyor musunuz? O düş sizi bugün de heyecanlandırıyor mu? Aynı soru aslında bir yola çıkan herkes için geçerli. Mesela bir siyasetçi kim bilir ne büyük ideallerle yola çıkıyordur ve sonra kendini o yoldan çok uzaklara savrulmuş buluyordur. Ya da iş dünyası… Bir şirketi kurarken kalbindeki hedefini, acaba kaç kişi yıllar sonra hâlâ koruyabiliyordur? Siz de çok iyi biliyorsunuz bu soruların hazin cevaplarını. Tam da bu yüzden bana umut veren ve beni kendi çocukluk hayallerime geri götürüp düşündüren biriyle tanıştım geçtiğimiz hafta.

KIZ ÇOCUKLARINA EĞİTİM

Bundan tam 12 yıl önce dünyada ilk kez e-kitap okuyucusu üretildiğini duyduğunda çok heyecanlanan, “Neden Türkiye’de e-kitap okuyucusu yok?” diye kendine sorup yola düşen bir kadından bahsediyorum. Özellikle de daha dezavantajlı durumda olan Doğu-Güneydoğu Anadolu bölgesinde kitaba erişimi olmayan çocuklara ama en çok da kız çocuklarına e-kitap cihazı tasarlamaya baş koymuş ve bunu başarmış bir kadın...

Eşiyle birlikte kurdukları şirket, Türkiye’nin ilk e-kitap okuyucusunu üretmekle kalmamış, bugün Anadolu’da binlerce kız çocuğuna Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte teknoloji ve tasarım alanında eğitim veriyor. Kısacası bu şirket, üzerine inşa edildiği ideali gerçekleştirmiş ve aynı ideali yaşatmaya devam ediyor.

E-KİTAP DEVRİMİ

Bahsettiğim kadın girişimci, Sezen Sungur Saral. Şirket ise Reeder. Bugün Türkiye’nin en büyük yerli telefon üreticisi olan Reeder (yılda 1 milyon satış), tam bir ‘milli ve yerli’ üretim merkezi. Türkiye’ye ilk e-kitap okuyucusunu getirmekle kalmamış, tablet-cep telefonuakıllı televizyon-kulaklık-akıllı saat gibi çok geniş bir yelpazede ürün üzerine ürün çıkarmış.

“Dünyada ilk kez e-kitap cihazı yapıldığını duyduğumda heyecanla -şimdi ortağım olan- eşime dönüp ‘bu bir devrim!’ dedim ve hemen bu devrimi kendi ülkeme getirmek istedim. Ki o yıl, yani 2010’da daha dokunmatik ekran dahi yoktu ortada. Beni asıl heyecanlandıran ise Doğu’da dağ yollarında sırtında kitap taşıyan kız çocuklarını bu yükten kurtarmaktı” diyor Reeder’ın Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral.

Bizim kızlar yapar

KADIN YAZILIMCILAR YOLDA

Bunu anlatırken gözlerinde boşuna ateşler yanmıyor Sezen Hanım’ın… Zira Türkiye’de cinsiyet eşitliğini kitap/okuma/eğitim yoluyla arttırmak için kolları gerçekten sıvamış. Bir kere; Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokol çerçevesinde “Kızlar Kodlar” projesini mayıstan beri yürütüyorlar. Birçok büyük ilde 12-18 yaş arasında, meslek lisesinde eğitim gören kız çocuklarına eğitim veriyorlar.

İstanbul, Manisa, Mersin, Samsun, Gaziantep gibi illerde 10’ar okulda 2 bin 500 kız öğrenciye tasarım odaklı düşünme, kodlama, mobil programlama, algoritma, 3D tasarım ve oyun tasarımı öğretiliyor. “STEAM” (bilim, teknoloji, mühendislik, sanat, matematik) adı verilen bu programın amacı; kız öğrencilerin ilgisini yazılım alanına çekerek, geleceğin kadın yazılımcılarını yaratmak.

KÜRESEL TAAHHÜT

Sezen Sungur Saral sadece yurtiçinde değil, uluslararası arenada da bu amaca yönelik önemli bir adım atmış. 2021 yılı sonunda, Birleşmiş Milletler’le (BM) 2 anlaşma imzalamış. “Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri” adlı anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmek üzere; yine BM’nin 17 adet Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan “Nitelikli Eğitim” ve “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” hedeflerini seçmişler. Şimdi bu iki hedefe odaklanıp, sonuçta elde ettikleri başarıları BM’ye sunacaklar.

BM’nin her yıl 1 Mart’ta düzenlediği Kadınlar Haftası’na bu yıl Türkiye’yi temsilen katılmak ve kız çocuklarına verdikleri teknoloji eğitimini bu platformda anlatmak ise Sezen Hanım’ın şimdiki hedefi. Tabii ki cinsiyet eşitliği için bu kadar didinen bir firmada kadın çalışan sayısı yakışır düzeyde. Yüzde 63 kadın hissedar oranı ve yüzde 55 kadın çalışan oranıyla, tüm iş dünyasına güzel bir örnek. Şirkette 8 departmandan 6’sının başında kadın yöneticiler var.

KADIN PİLOT

Bir kadının, yine bu ülkenin kadınlarına güvenmesi ve onlara el uzatması çok kıymetli. Bu yazımı dün başıma gelen bir olayla bitirmek istedim. İstanbul uçağında pilotumuzun kadın olduğu anons edilince, yanımda oturan 50 yaşlarındaki kadın “Eyvah” dedi yüksek sesle. “Ne oldu” diye kendisine sorunca, “Kadın olması beni çok korkuttu. Yıllar önce kadın bir pilotun kullandığı uçak düşmüştü” dedi. Bugüne kadar düşen yüzlerce uçağı sanki erkek pilotlar kullanmamış gibi…

Maalesef biz kadınlar kendimize güvensiz büyütülüyor ve bu nedenle diğer kadınlara da güvenmiyoruz. Güvenemiyoruz. Yanımda oturan kadının güvenmediği kişi aslında o kadın pilot değil maalesef kendisi… Bu yüzden her sektörde, ama özellikle de pilotluktan tır şoförlüğüne, araba tamirciliğinden yazılımcıya, kadınların az göründüğü alanlarda sayılarını arttırmak çok önemli. Artan her bir kadın, çevresindeki onlarca belki yüzlerce kadına ışık demek. Yarattığınız ışık çemberi için teşekkürler Sezen Sungur Saral.