Ana içeriğe git

“Gerçek bir etki yaratmak istiyoruz”

“Gerçek bir etki yaratmak istiyoruz”

Fast Company, Ekim-Kasım 2022

Topluma ve çevreye fayda sağlama hedefiyle gerçekleştirdikleri sosyal projelerde somut çıktılar elde edip gerçek etkiler oluşturmak istediklerini söyleyen Reeder kurucu ortağı Sezen Sungur Saral, küresel bir anlayışla yürüttükleri etki odaklı yaklaşımlarını anlattı.

Fast Company LogoReeder’ın çıkış noktası ve varoluş amacı bilgiyi erişilebilir kılmak. 2010 yılında şirketi kurarken edindiğimiz e-kitaplarla bilgiyi özgürleştirme misyonu, başlı başına bir sosyal sorumluluk taşımaktaydı. Topluma fayda sağlamayı hayal eden girişimciler, bu ideale teknolojiyi kullanarak ulaşmayı hedefledikleri zaman, iş hayatındaki anlam arayışları da cevabını bulmuş oluyor. Reeder gibi bu içgüdü ile hareket eden firmalar da yaşadıkça çevrelerine hizmet etmeye devam ediyorlar.

Kurulduğumuz ilk günden itibaren dezavantajlı bölgelerdeki okullara sistematik yardımlarda bulunmayı ilke haline getirdik. Önce bizi yetiştiren okullara, ardından büyüdüğümüz şehirlere öncelik vererek eğitimde, sporda, sanatta kısıtlı bütçelerimizle teknoloji desteği sağladık. Pandemi süresince 10’dan fazla dernek ve vakıf ile iş birliği yaparak uzaktan eğitim için tablet bağışlarına öncülük ettik. Bugün kurumsallaşmış bir firma olarak bu faaliyetlerimizi profesyonel bir boyutta yürütüyoruz.

Anadolu’daki yatırımın etkisi

Sezen Sungur SaralOperasyon merkezimizi kurduğumuz Samsun; üniversiteleri, teknoparkı, limanı, organize sanayi bölgeleri, şehir yaşantısı, iklimi, turizm olanakları, otelleri ve tarihsel önemiyle geleceğe dönük teknoloji yatırımlarını fazlasıyla hak eden bir şehir. Şu anda, eskiden tütün hangarı olarak kullanılan üniversite içindeki yeni üretim kampüslerimizle de hem donanım hem yazılım anlamında inovasyonlar geliştirebileceğimiz bir lokasyon oldu bizim için. Gençlere şirket içindeki bilgi birikimi ve iş dışı faaliyetlerle de gelişim alanları açıyoruz. Bu da yaptığımız işten gurur duymamızı sağlıyor.

Çalışanlarımızı ayda bir kez Devlet Opera ve Balesi’ne götürüyoruz. Aynı zamanda diledikleri gibi yazabilecekleri bir dergi çıkarıyoruz ve tüm paydaşlarımıza dağıtıyoruz. Kanaat önderi önemli isimleri, başarılı rol modelleri eğitim için şehrimize davet ediyoruz, onların bilgi ve birikimlerini paylaşıyoruz. Sağlıklı yaşam içerikleri üretiyor ve spor turnuvaları düzenliyoruz. Dileyenlere psikolojik rehberlik hizmeti sunuyoruz. Çalışanımız olmayan öğrencilere de sınavla burs imkânı sağlıyoruz. Çalışan mutluluğunun yanı sıra ekipteki kişilerin manevi tatminlerini ve iş-yaşam dengesini gözetiyoruz.

Fark yaratan çözümlerimiz

ERİŞİLEBİLİR FİYATLAR Son 2 yılda 2 kat büyüdük. Pandemi ile birlikte oluşan lojistik ve tedarik zincirindeki güçlükler yerli ve milli üretim yapan firmaların önemini bir kez daha gösterdi. 50 mağazamız, 10 bine yakın satış noktasında yer almamız, erişilebilir fiyatlarımız, kişiselleştirilmiş teknik servis hizmetimiz, ürünlerdeki üstün teknik özelliklerimiz, giyilebilir cihazlardan ev içine uzanan mobil yaşam çözümlerimiz ve markamızın temsil ettiği değerler açısından fark yaratıyoruz.

TÜRKİYE’NİN GURURU OLACAČIZ Üretim kapasitemizi önümüzdeki yıl 3 katına çıkararak 5 yeni ülkeye açılacağız ve 5 sene içinde de tüm dünyada tanınan, aranan ve istenen bir marka olacağız. Bu coğrafyadan bir mobil teknoloji markası çıkarabilmenin haklı gururunu ülkemize yaşatmaya vesile olmak istiyoruz.

Kızlar Kodlar projesi

Reeder ilk kurulduğu günden itibaren satış ve pazarlama ekiplerinin başında yer aldım. 2020 yılında, Harvard Üniversitesi’nin şirket sahipleri için sunduğu 3 yıllık OPM programına kabul aldıktan sonra görevlerimi yönetim kurulundaki deneyimli kişilere devrederek sürdürülebilirlik ve inovasyon konularını üzerime aldım. Ar-Ge merkezimizin açılış sürecini yönettim ve sürdürülebilir kalkınma stratejimizi belirledim. Öncelikle Birleşmiş Milletler’in Küresel Anlaşması’na imza atarak gezegenimizi koruyacak 10 ilkeyi yerine getirmeyi firma olarak taahhüt ettik. Ardından Kadını Güçlendirme Prensipleri’ne imza atarak kadınlara pozitif ayrımcılık yapan politikaları benimsedik. BM tarafından belirlenen 17 hedeften ikisini sahiplendik: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Nitelikli Eğitim. Kızlar Kodlar projesi tüm bunları birleştiren bir proje. Meslek liselerindeki kız öğrencilere bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik alanlarında eğitim vererek onlara kodlama yapabilme ve ‘maker’ olabilme kapılarını açan bir portal. Bu sene İstanbul, Manisa, Mersin, Samsun, Gaziantep dahil 5 ildeki 50 okulda toplam 2500 öğrencimize ulaşıyor olacağız. Program sonunda yapılacak bir hackathon ile ürün yaratmalarını sağlayacağız. Projeyi yapabilmemizi tabii ki Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği mümkün kıldı. Bu Reeder olarak bugüne kadar fonladığımız en büyük proje olacak, global arenada da sonuçları sunacağız ve sene sonundaki sürdürülebilirlik raporumuzda da buna büyük bir yer ayırıyor olacağız. Hedefimiz somut çıktılar ile gerçek etkiler oluşturarak gençlere umut ve vizyon aşılamak.

Kadın odaklı yönetim

Şu anda Reeder’da çalışan sayımız 400’e ulaştı ve yarısından çoğu kadın. Her departmanın başında kadınlar var ve şirketin ortaklık yapısında hissedarların yarısından çoğu kadın. Bu doğal bir kadın odaklı yönetim anlayışı getiriyor. Eğitime bakış açımız ise yaş ortalamamızı etkiliyor; Reeder’da yaş ortalaması 30’un altında. Dinamik, yaratıcı, mücadeleci bir ekip var içeride. Dünya meselelerine hassasiyetimiz gereği, çevreye duyarlı süreçler geliştiriyoruz. Çöp yaratmayan bir organizasyon olma hedefimizde başarıyı yakaladık. Bu sene plajlardaki izmarit istilasını engellemek için plastiklerimizi küllüğe dönüştürüp halka ücretsiz dağıttık. Ürün ambalajlarımızda ‘net sıfır’ hedefine uygun ilerliyoruz. B-corp sertifikasına sahip olma hayalimiz var ve gelişim ölçütlerimizi çevreci kriterleri göz önünde bulundurarak belirliyoruz.

Fast Company Kupür

Fast Company Kupür